Peter Paul Rubens

Het portret van Clara Serena was hét topstuk van de expo ‘Rubens privé’. Het Rubenshuis krijgt dit werk van Rubens in langdurige bruikleen. Bezoekers die de expo ‘Rubens privé’ gemist hebben, kunnen het schilderij opnieuw in het museum bewonderen.

Het portretje zorgde bij de aftrap van de expo ‘Rubens privé’ voor heel wat ophef toen bleek dat Rubens het werk had geschilderd en niet een navolger zoals lang gedacht werd.

 

Het onderzoek

The Metropolitan Museum in New York verkocht het schilderij in 2013 via Sotheby’s als een portretje van een navolger van Peter Paul Rubens. Hoewel verschillende experts al een tijdlang overtuigd waren dat het om een eigenhandig werk van Rubens ging, bleven toch twijfels bestaan over de schilder van het paneeltje en het geportretteerde meisje.

Verbluffende resultaten

Het schilderij werd gekocht door een privéverzamelaar en voor de expo 'Rubens privé' aan een grondig onderzoek en een restauratie onderworpen. Dat leverde verbluffende resultaten op. Het bleek een portret van Rubens' oudste dochter Clara Serena, dat de meester postuum na haar dood schilderde in 1623 of kort nadien.

 

Clara Serena als langdurige bruikleen

Het Rubenshuis krijgt het portret van Clara Serena als langdurige bruikleen van de particuliere verzamelaar.

Bruiklenen zijn werken uit particuliere of openbare collecties, die tijdelijk – meestal enkele jaren -  in het Rubenshuis getoond worden. Het daadwerkelijk onderhandelen van deze bruiklenen is vaak een kwestie van jaren onderhandelen met verzamelaars. Zij kiezen er bewust voor om hun werk in het Rubenshuis te tonen.

Onbetaalbaar

Sinds 2007 werken we zo. Werk van grote namen als Van Dyck of Rubens aankopen, is onbetaalbaar geworden voor veel musea. Ook voor het Rubenshuis. En om bezoekers zoveel mogelijk van de kunst van Rubens en zijn getalenteerde tijdgenoten te laten genieten, presenteren we regelmatig nieuwe bruiklenen.

Nog vier nieuwe bruiklenen

Het Rubenshuis ontvangt naast het portret van Clara Serena nog vier andere schilderijen in bruikleen. Lees hier meer

 

Over Clara Serena

Over Clara Serena is bijzonder weinig bekend. Twee jaar na het huwelijk van Rubens met Isabella Brant werd het meisje geboren. Ze werd gedoopt op 11 maart 1611. Philips Rubens, broer van de schilder, trad op als peter en de moeder van Isabella Brant, Clara de Moy, was haar meter.

De tekening uit Wenen met de afbeelding van een hofdame bevat een opschrift dat een verwijzing is naar de positie Clara Serena als eredame van aartshertogin Isabella. Dat Rubens’ dochter die functie zou hebben bekleed aan het Brusselse hof, is niet uit te sluiten. Rubens was op dat moment immers hofschilder van de aartshertogen Albrecht en Isabella. En op dertienjarige leeftijd was hij zelf ook page geweest aan het hof van Marguerite de Ligne.

Op jonge leeftijd overleden

Clara Serena’s precieze sterfdatum staat niet vast. Dat ze op heel jonge leeftijd overleed, is op te maken uit een antwoord van Nicolas-Claude Fabri de Peiresc op een niet bewaarde brief van Rubens van 25 oktober 1623. De schilder had in een postscriptum meegedeeld dat zijn dochter was overleden. Peiresc betuigde Rubens in zijn antwoordbrief zijn medeleven omdat de schilder veel te vroeg afscheid had moeten nemen van zijn enige dochter (‘sua figliolina unica’). Het meisje stierf allicht kort voordien, twaalf en een half jaar oud.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief