De meester leeft

Nieuwe topstukken en verborgen geheimen. Dat heeft het Rubenshuis voor u in petto tijdens ‘Antwerpen Barok 2018’. De collectie wordt verrijkt met nieuwe meesterwerken. Rubens’ geheimen ontdekt u dankzij de restauraties van het Zelfportret, de portiek en het tuinpaviljoen.
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 13 januari 2019 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Topwerken verrijken Rubenshuis

Speciaal voor 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' wordt de collectie van het Rubenshuis verrijkt met een aantal bijzondere meesterwerken. Eerder verwelkomde het museum al werk van Tintoretto, Titiaan en Anthony Van Dyck. Deze krijgen nu nog meer gezelschap. Er komen meesterwerken van enkele van zijn meest getalenteerde leerlingen en tijdgenoten én topwerken van Rubens' hand die voor het eerst sinds hun vertrek terugkeren naar de plek waar ze werden geschilderd.

De nieuwe aanwinsten worden in de loop van het festival bekendgemaakt.

 

Verborgen geheimen

Vandaag ontsluieren hypermoderne technieken de geheimen van de kunstenaars tijdens restauraties. Ook het Rubenshuis schakelde hoogtechnologische apparatuur in tijdens de restauratie van het Zelfportret. Dit leverde verbluffende resultaten op. Tijdens ‘Antwerpen Barok 2018’ wordt het gerestaureerde Zelfportret gepresenteerd. Na meer dan een jaar is het werk (bijna) terug thuis. De originele verflaag is blootgelegd en het paneel geeft nu tal van details bloot die jarenlang verborgen zaten.  Digitale applicaties tonen u de werkzaamheden van de restaurateurs en hun hoogtechnologische technieken. 

Ook de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis worden gerestaureerd. Deze 400 jaar oude elementen zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens en vormen bovendien zeldzame sporen van de meester als architect. Tijdens het festivaljaar worden de restauratiewerken opengesteld voor het publiek. U zal er ter plekke de restauratie kunnen volgen en beleven. Dankzij rondleidingen, lezingen, werfbezoeken en diverse digitale toepassingen ontdekt u het vakmanschap van de restaurateurs. Nooit eerder was er de kans om letterlijk zo dicht bij de architectuur van Rubens te komen.

De informatie over de rondleidingen en werfbezoeken wordt in het voorjaar van 2018 bekendgemaakt.

 

Nergens dichter bij Rubens

Nergens ter wereld komt u dichter bij Rubens dan in het Rubenshuis. Hier woonde een van de grootste kunstenaars ooit, met zijn eerste en tweede vrouw, en kinderen. Hier schilderde hij in zijn majestueuze atelier, samen met zijn medewerkers. Hier kuierde en filosofeerde hij met vrienden in zijn tuin. Hier koesterde hij zijn weergaloze kunstverzameling. Hier stierf hij in 1640. In zijn huis toont Rubens echt wie hij was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend en architect.

Tijdens ‘Antwerpen Barok 2018’ is een (her)ontdekking van het Rubenshuis meer dan waard!

 

Praktisch

De meester leeft

  • Van 1 juni 2018 t/m 13 januari 2019
  • Van 10 tot 17 uur (gesloten op maandag)
  • Prijs: € 10/ € 8 / gratis

 

Over Antwerpen Barok 2018

De 'Meester leeft' maakt deel uit van het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'. Het volledige programma vindt u op www.antwerpenbarok2018.be.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief