Een aangepaste kunstenaarswoning

De nieuwbouw, het omkeren van de routing en het opnieuw aanleggen van de museumtuin bieden samen al deels een antwoord op de groeiende druk op het Rubenshuis. Maar de kunstenaarswoning zelf blijft uiteraard de aantrekkingspool. Dus ook hier zijn onvermijdelijk ingrepen nodig om de druk tegen te gaan en het museum te bewaren voor toekomstige generaties.

Terug naar overzicht

Fundamentele wijzigingen zijn niet altijd mogelijk omwille van het historische karakter. Slimme, chirurgisch-precieze ingrepen kunnen evenwel al veel pijnpunten wegnemen. Binnen die grenzen streeft het stadsbestuur om volgende ambities waar te maken:

  • Het verbeteren van het comfort van bezoekers en personeel, door onder meer klimaatbeheersing.
  • Het versterken van de beleving van het historisch pand, bijvoorbeeld door het wegnemen van storende technische elementen.
  • Het versterken van de uitstraling van het museum. Zo moet het verbeteren van de klimaatcondities ervoor zorgen dat het Rubenshuis ook in de toekomst internationale topstukken kan ontvangen.
  • Het optimaliseren van de zorg voor de bijzonder waardevolle collectie dankzij een adequate preventieve conservering.
  • Het optimaliseren van de zorg voor het historisch pand, onder meer door verantwoorde bouwkundige aanpassingen om de klimatologische invloed op het interieur op te vangen en het binnenklimaat te verbeteren.
  • Het realiseren van een duurzamer museumgebouw dankzij duurzame technieken en energiezuinige oplossingen.

Daarnaast wordt onderzocht of de toegankelijkheid van de kunstenaarswoning kan worden verbeterd zonder het historische karakter te schaden.

Lees meer over...
Een nieuw onthaal
Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen zetten samen hun schouders onder het masterplan Rubenshuis. De werken starten dit najaar, de opening van het vernieuwde Rubenshuis is gepland in 2024.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief