Het masterplan omvat de volledige site van het Rubenshuis:
- De kunstenaarswoning, met de Vlaamse en de Italiaanse vleugel die door Rubens is ontworpen.
- De tuin van de kunstenaar, die ook als groene setting voor een aantal van zijn familieportretten dient.
- En het aanpalende Kolveniershof, met zowel het historische Kolveniershof als het huidige Rubenianumgebouw.
De site vormt het hart van het stadsblok tussen Wapper, Hopland, Kolveniersstraat en Meir. Ze vormt ook het hart van leven en werk van Peter Paul Rubens in het Antwerpen van de 17de eeuw.
Een nieuw gebouw en een nieuwe routing
Om in de toekomst een kwaliteitsvolle dienstverlening en een inspirerende dynamiek te kunnen garanderen, is duidelijk een ruimtelijke uitbreiding en integratie van de twee werkingen op de site nodig. Robbrecht en Daem hebben hiervoor concrete antwoorden uitgewerkt: een nieuw gebouw aan Hopland 13, met onder meer een onthaal, belevingscentrum, museumcafé en de internationaal gewaardeerde bibliotheek van het Rubenianum, en een nieuwe routing die het inzicht in Rubens’ werk en leven vergroot en verdiept.
Paul Robbrecht:
"De site grenst aan een zeer commerciële plek in de stad. Wij proberen ook wel aan de straatzijde een zeer duidelijk signaal te geven: wanneer je deze site hier betreedt, dan kom je in een andere wereld terecht."
Een nieuw aangelegde museumtuin en aangepaste kunstenaarswoning
Naast deze ingrepen van Robbrecht en Daem wordt de museumtuin als centrale verbindende factor volledig heringericht, met respect voor het verleden én inspelend op de nieuwe noden. Ook in de kunstenaarswoning wordt een aantal werken doorgevoerd om het comfort en de veiligheid te verhogen.
Dankzij de combinatie en het samenspel tussen de pijlers, is het Rubenshuis in 2024 helemaal klaar voor de toekomst.