Overslaan en naar de inhoud gaan

Anthony van Dyck

Deze Jupiter herkennen we ook in de compositie van Jupiter en Antiope van de Antwerpse meester. Van dit schilderij zijn twee versies bekend die zich bevinden in de collecties van het Wallraf-Richartz Museum in Keulen en het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Deze Jupiter is een fragment van een derde, versneden versie van Van Dyck’s compositie van Jupiter die als sater, vergezeld met een arend, een slapende Antiope verleidt. De versies in Keulen en Gent werden beiden omstreeks 1618-1620 vervaardigd. Dit fragment maakte deel uit van een originele versie, waarop de schilderijen in Keulen en Gent gebaseerd zouden zijn. In dat geval behoorde dit fragment tot de versie van Van Dyck’s Jupiter en Antiope die Rubens zelf in zijn eigen collectie had.

Van Dyck werd in deze periode nog sterk beïnvloed door zijn leermeester. De expressieve gespierde en bebaarde Jupiter doet denken aan figuren van oude mannen in Rubens’ composities.  Het fragment toont een gebogen Jupiter met hoorns op zijn hoofd en vermomd als een sater, een onzedelijk en listig mythologische wezen met bokkenpoten. Dankzij de twee bewaarde versies kan de rol van de vermomde god achterhaald worden. Bij Ovidius, de Romeinse dichter, lezen we namelijk dat Jupiter, de grootste verleider van de goden, Antiope in haar slaap verleidt. Uit dit liefdesspel werd een tweeling geboren. 

 

Specificaties

  • Anthony van Dyck (1599-1641)
  • Fragment van een verloren gegaan schilderij
  • Olieverf op doek
  • Langdurige bruikleen 2016, particuliere verzameling, Groothertogdom Luxemburg
Collectie The Weiss Gallery (Londen) RH.LBI.2016.005

Collectie The Weiss Gallery (Londen) RH.LBI.2016.005

Ga naar

Schrijf je in op de nieuwsbrief