David Bowie’s Tintoretto in 2019 te zien tijdens Biënnale van Venetië

In 2019 zal de Heilige Catharina van de Italiaanse schilder Tintoretto ook te zien zijn in Venetië tijdens de Biënnale. Dat maakte Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts op 26 juni bekend. Vanaf 27 juni kan u het werk van Tintoretto bekijken in het Rubenshuis. Het werk zat tot vorig jaar in de privécollectie van David Bowie.

Tintoretto, David Bowie en het Rubenshuis

Het altaarstuk van Tintoretto hing samen met andere kunstwerken bijna 250 jaar in de San Geminiano kerk op het San Marcoplein in Venetië. Maar in 1807 wordt het kerkje op bevel van Napoleon afgebroken. Het werk van Tintoretto moet weg en komt uiteindelijk in de privécollectie van David Bowie terecht. Na zijn dood in 2016 wordt het werk verkocht. Kort na de veiling laat de nieuwe eigenaar weten dat hij het in langdurige bruikleen geeft aan het Rubenshuis: ‘a museum Bowie loved’.

 

Tintoretto, Rubens en Van Dyck

Ook Rubens en Van Dyck hadden werken van Tintoretto in hun privécollectie. Van Dyck maakte tijdens zijn verblijf in Italië (1621-1627) zelfs een schetsje van dit altaarstuk in zijn zogeheten Italiaanse schetsboek (British Museum, Londen).

Met deze bruikleen kan het Rubenshuis voor het eerst een werk tonen van één van de belangrijkste Italiaanse meesters. Het schilderij vult dan ook een belangrijke hiaat in de opstelling van het museum.

 

Op reis naar Venetië

Met de aankondiging van de komst van het schilderij in november 2016 ontwikkelde directeur van het Rubenshuis Ben van Beneden in nauwe samenspraak met de Colnaghi Foundation* het plan om Tintoretto’s altaarstuk tijdens de periode van de Biënnale van 2019 tijdelijk terug naar Venetië te brengen. Toen minister voor toerisme Ben Weyts het opzet vernam, besliste hij onmiddellijk om het project te ondersteunen vanuit Toerisme Vlaanderen.

Prestigieuze tentoonstelling

Het schilderij zal in 2019 de blikvanger zijn van een tentoonstelling over de afgebroken San Geminiano kerk en zijn kunstwerken. De expositie wordt aangevuld met werken van bekende stadsgezichten van Antonio Canaletto en Francesco Guardi waarop de kerk aan het San Marcoplein staat afgebeeld. Maar ook de Vlaamse meesters zoals Rubens, Van Dyck en Maerten de Vos uit onze Vlaamse musea komen aan bod. De band tussen de Vlaamse schilders en de Venetiaanse kunst kan nauwelijks overschat worden. De Vlamingen absorbeerden en verwerkten de Italiaanse erfenis tijdens hun Italiëreis en door middel van de grafische verspreiding. Ook enkele Venetiaanse werken uit de Vlaamse Musea zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zullen in 2019 terug in de Dogenstad te zien zijn.

Minister Ben Weyts is bijzonder opgetogen over de tijdelijke terugkeer van het altaarstuk van Tintoretto. Hij zegt hierover het volgende:

Dit project is niet alleen een bijzonder mooie aanleiding om het werk van Tintoretto tijdens de Biënnale van Venetië in 2019 opnieuw aan de Venetianen te tonen. Het is ook een unieke kans om onze Vlaamse meesters aan de wereld te laten zien op dé plaats waar zij zich lieten begeesteren door hun Italiaanse collega’s en de antieke erfenis. Ik hoop van harte dat het project het bewustzijn aanscherpt van de ongelofelijke artistieke kwaliteit van ons erfgoed, en een internationaal publiek inspireert om het in Vlaanderen te komen bewonderen”.

Het volledige programma en de locatie van deze prestigieuze tentoonstelling wordt begin oktober bekend gemaakt tijdens de Frieze London Art week. Dit ter gelegenheid van de boekpresentatie en catalogus van de tentoonstelling: ‘David Bowie's Tintoretto: Angel foretelling Saint Catharine martyrdom’ .

 

*De Colnaghi Foundation is een onafhankelijke stichting die het werk van oude meesters op een hedendaagse manier bij een breed publiek promoot.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief