De slag van Ivry naar New York

Meesterwerk van Rubens schittert op expo in New York

‘Hendrik IV in de slag van Ivry’, het onvoltooide meesterwerk van Rubens, is één van de blikvangers op de tentoonstelling ‘Unfinished: Thoughts Left Visible’ in New York.

In maart 2016 opent deze tentoonstelling The Met Breuer, de gloednieuwe uitbreiding van The Metropolitan Museum of Art in New York. Maar liefst 197 onvoltooide meesterwerken van onder meer Titiaan, Rubens, Rembrandt, Turner, Cézanne, maar ook van Jackson Pollock en Robert Rauschenberg geven een idee van het creatieproces van kunstenaars vanaf de renaissance tot vandaag.

Foto: Ans Brys

 

Terug in september 2016

‘Hendrik IV in de slag van Ivry’, uit de zesdelige reeks over het leven van de Franse koning Hendrik IV, keert terug in september 2016 naar het Rubenshuis. Momenteel ondergaat het monumentale doek van Rubens een conservatiebehandeling en wordt het klaar gemaakt voor transport.

 

Drie armen

Rubens zocht voor dit schilderij nog naar de geschikte compositie en dat ziet u goed aan de gehelmde soldaat in het midden. Hij heeft drie armen! Aan zijn linkerarm hangt een schild. Met zijn rechterhand houdt hij een zwaard vast en met zijn middelste hand een speer.

Het werk toont heel duidelijk hoe de meester met grote, losse penseeltekeningen zijn schilderijen opbouwde. Sommige partijen zijn meer uitgewerkt; bij andere zijn de vormen alleen summier aangeduid.

 

Topstuk

‘De Slag van Ivry’ staat op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Die werken hebben een uitzonderlijke artistieke en cultuurhistorische betekenis voor Vlaanderen en mogen alleen in uitzonderlijke gevallen uitgeleend worden.

Voor de tentoonstelling ‘Unfinished: Thoughts Left Visible’ is Rubens’ onvoltooide compositie één van de blikvangers voor het publiek.

 

Meer info?

Kijk op de website van The Metropolitan Museum of Art.

In september 2016 keert het monumentale schilderij terug naar het Rubenshuis.

Foto: Ans Brys

Meld je aan voor onze nieuwsbrief