Peter Paul Rubens

Te zien van 26 september 2018 t/m 3 maart 2019

De Kindermoord in Bethlehem, een vroeg meesterwerk van Rubens en de duurste Rubens ooit, is vanaf 26 september uitzonderlijk te zien in het Rubenshuis. Speciaal voor het barokjaar leent the Art Gallery of Ontario (AGO) het topstuk uit. De komst van het schilderij is één van de hoogtepunten van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

Eind september pakken the Art Gallery of Ontario en het Rubenshuis uit met een uitzonderlijke samenwerking. De monumentale Kindermoord die Rubens vlak na zijn terugkeer uit Italië schilderde, komt even terug thuis in het kader van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.  

De wervelende compositie is één van de meesterwerken van the Art Gallery of Ontario. Het werk zit boordevol dramatiek en geweld. Met de vele verwijzingen naar de antieke oudheid presenteert de jonge Rubens zich als een volleerde ‘pictor doctus’, een geleerde kunstenaar die zijn intellectuele bagage verwerkt in zijn oeuvre.

Peter Paul Rubens, De Kindermoord in Bethlehem, The Thomson Collection at the Art Gallery of Ontario © Art Gallery of Ontario

Peter Paul Rubens, De Kindermoord in Bethlehem, The Thomson Collection at the Art Gallery of Ontario © Art Gallery of Ontario

 

Het werk stelt een bijbels tafereel voor. Toen koning Herodes vernam dat er een nieuwe koning in Bethlehem geboren was, vreesde hij het einde van zijn macht. Als reactie liet hij alle jongetjes van twee jaar en jonger vermoorden.

 

Duurste Rubens ooit

De historiek van het doek is ronduit spectaculair. Het schilderij maakte al snel deel uit van prestigieuze verzamelingen, maar werd sinds de 18de eeuw foutief toegeschreven aan diverse kunstenaars.

In 2001 herkenden specialisten duidelijk de hand van de meester in de barokke vormentaal. De ontdekking van het verloren gewaande schilderij van Rubens was groot nieuws en het werk werd verkocht. Op de veilig bij Sotheby’s in 2002 haalde het een recordbedrag van £49.5 miljoen, waarmee de Kindermoord de duurste oude meester ooit was. Het werd gekocht door de Canadese zakenman en verzamelaar Ken Thomson, die het schonk aan the Art Gallery of Ontario in Toronto. Het is er één van de topstukken en reisde sinds de aankomst in 2008 niet.

Vandaag is de Kindermoord nog steeds de duurste Rubens ooit.

 

Unieke samenwerking

Al geruime tijd spreekt het Rubenshuis met the Art Gallery of Ontario om het werk tijdelijk in Antwerpen te tonen. Beide musea zijn dan ook bijzonder vereerd. 

Volgens Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis, presenteert de jonge Rubens zich hier als een briljant verteller die als kunstenaar volledig doordrongen was van zijn Italiëreis:

“De combinatie van de gewaagde compositie, de trefzekere penseelvoering, de subtiliteit van het licht en de onovertroffen rijkdom maken van de Kindermoord één van de meest dwingende beelden van de 17de eeuw. Samen met de collega’s van the Art Gallery of Ontario kwamen we tot de slotsom dat dit schilderij absoluut getoond moet worden op de plek waar Rubens geleefd en gewerkt heeft." 

Ook in Toronto is men bijzonder opgetogen over de samenwerking. Dr. Sasha Suda, de conservator van Europese kunst in AGO, verwoordt het als volgt:

The prospect of seeing The Massacre of the Innocents displayed in Peter Paul Rubens’s studio, where it was painted, is exhilarating. It will transport Antwerp audiences and Rubens scholars back in time, inspiring important conversations about this artist’s life and ambition. This loan to the Rubens House, where scholars of Flemish painting gather across Rubens’s gardens at the Rubenianum research center, marks a significant step towards better understanding and situating this singular work in the artist’s oeuvre.”

 

Praktisch

  • Van 26 september 2018 t/m 3 maart 2019.
  • Locatie: Rubenshuis, groot atelier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief