Peter Paul Rubens

Dit levendige portret van een jonge vrouw met grote, intense bruine ogen en volle rode lippen dateert uit Rubens’ Italiaanse tijd. Het meest opvallende van het portret is de bravoure waarmee het – wellicht in minder dan een dag – werd geschilderd.

Met het Portret van een jonge vrouw die een halsketting vasthoudt presenteert het Rubenhuis een creatie van de jonge Rubens, die pas recent boven water is gekomen. De vlotte en schetsmatige penseelvoering, en de langs de randen zichtbaar gebleven grondlaag suggereren dat het portret onafgewerkt is gebleven of als model heeft gediend voor een ander schilderij. Alleen het gezicht is zeer doorwerkt. De jonge vrouw is gekleed naar de laatste Spaanse mode, waarbij vooral de hoog oprijzende kraag opvalt. 

Het is mogelijk dat Rubens het portret maakte tijdens zijn korte diplomatieke verblijf in Spanje van april 1603 tot januari 1604. Waarschijnlijk kwam het echter tot stand in Genua, toen een rijke havenstad die erg open stond voor Spaanse invloeden. Van december 1605 tot het midden van 1606 maakte Rubens er furore met vernieuwende portretten van een ambitieuze jonge generatie, die passend voor een jonge en innovatieve schilder had gekozen. Het portret laat zien hoe buitengewoon snel Rubens zich in Italië had ontwikkeld. Wat betreft spontaniteit en kracht lijkt zijn talent al volledig gevormd.

 

Specificaties

  • Peter Paul Rubens (1577-1640)
  • Portret van een jonge vrouw met een halsketting
  • Olieverf op doek
  • Privéverzameling, in bruikleen aan het Museum of Fine Arts Houston

Meld je aan voor onze nieuwsbrief