Restauratie in een notedop

De portiek en het tuinpaviljoen, de twee originele elementen van het Rubenshuis, zijn door vervuiling en waterinsijpeling aangetast. Beide architecturale elementen zijn in restauratie. De werken zijn gestart in september 2017 en lopen tot begin 2019. Het huidige plan van aanpak grijpt terug naar de restauratie door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke van 1937 tot 1946. Van Averbeke stond toen in voor de reconstructie van het Rubenshuis. Een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen moet een optimale bewaring van de tuinportiek en het tuinpaviljoen op lange termijn bewerkstellingen. Na de restauratie ervaart u als bezoeker weer het meesterschap van Rubens als architect.

Restauratie: vervuiling en waterinsijpeling

De portiek en het tuinpaviljoen zijn 400 jaar oud. Zij leden aan steenerosie door jarenlange  waterinsijpeling. Beide architecturale elementen zijn momenteel in restauratie. De werken zijn gestart in september 2017 en lopen tot begin 2019. Het huidige plan van aanpak grijpt terug naar de restauratie door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke van 1937 tot 1946. Van Averbeke stond toen in voor de reconstructie van het Rubenshuis.

Eerst worden de stellingen voor de restauratie opgebouwd rond de portiek. De twee doorgangen links en rechts van de centrale boog worden afgesloten. De portiek is, afhankelijk van de aard van de werken, al dan niet zichtbaar voor het publiek. De originele barokke elementen blijven integraal behouden.

Spectaculaire werken en een glazen luifel

Na het plaatsen van de stellingen volgen snel een aantal ingrijpende en spectaculaire werken, zoals het ontmantelen van het tijdelijk aangebrachte houten dak en het verwijderen van de grote vazen en bronzen beelden Mercurius en Minerva. Na enkele maanden reinigen vangt de eigenlijke restauratie aan. De gebeeldhouwde delen worden minutieus onder handen genomen.

Een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen moet een optimale bewaring van de tuinportiek en het tuinpaviljoen op lange termijn bewerkstellingen. Daarom wordt na de restauratie de portiek bekroond met een glazen luifel. De luifel beschermt tegen vervuiling, water en wind. Uiteindelijk worden de bronzen beelden terug geplaatst.

Vliespleister voor het tuinpaviljoen

Aan het tuinpaviljoen worden metselwerken en zettingsscheuren hersteld en worden injecties uitgevoerd tegen het opstijgend vocht. Het paviljoen krijgt terug een meer oorspronkelijke vliespleister en de beelden worden geconsolideerd.

Met de steun van:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief