Update restauratiewerken

Stand van zaken op 23 oktober 2018

De werken aan de portiek en het tuinpaviljoen zijn in volle gang. Hier leest u meer over de voortgang van het restauratieproces.

Portiek

De steenrestauratie is volledig uitgevoerd, zowel reiniging, consolidatie als herstel. Het laatste deel van de centrale schelp is teruggeplaatst.

Op maandag 17 september 2018 heeft een proefopstelling en een druk- en belastingsproef plaatsgevonden in de ateliers van de constructeur. De onderdelen zijn nu in productie. Onder voorbehoud van de weersomstandigheden is de plaatsing van de glazen luifel voorzien tussen 28 januari en 15 februari 2019.

De bronzen beelden van Mercurius en Minerva en de twee bronzen vazen krijgen na reiniging nog een bijkomende behandeling tegen corrosievorming. Deze behandeling bestaat uit stralen, spoelen, patineren, spoelen en aanbrengen van een beschermende microkristallijne was.

Als duivenwering wordt geopteerd voor een systeem van akoestische geluidsdruk. Het systeem draait een jaar op proef. Indien gunstig geëvalueerd, wordt het aangekocht. Indien ongunstig worden de traditionele netten en kabeltjes op de beeldhouwwerken bevestigd.

De gevel van de Italiaanse vleugel wordt gereinigd. Hiervoor is een extra stelling geplaatst. De delen die na plaatsing van de luifel niet meer bereikbaar zijn, worden eerst gereinigd. Einde van de werken is voorzien in maart 2019.

 

Tuinpaviljoen

De reiniging en consolidatie is beëindigd, de herstelwerken worden afgerond.

Het pleisterwerk van de buitenkant en de gewelven is uitgevoerd. Het pleisterwerk van de achtergevel moet nog gebeuren.

De vier beelden (Venus, Bacchus, Hercules en Honos) zijn ontverfd en worden gepresenteerd zoals ze zijn. Dit verleent het paviljoen een schitterende bichromie: zwarte baksteentjes, blauwe hardsteen en leien tegenover licht pleisterwerk en witte/beige natuursteen.

Ook de guirlandes tegen de achtergevel worden ontverfd. Ze bestaan deels uit natuursteen en deels uit eiken- en lindenhout. Microscopisch onderzoek door het KIK toonde aan dat de oudste lagen bestaan uit ‘orpigment’, een pigment dat sinds de oudheid gebruikt wordt voor goudimitatieschilderingen. Het aanwezige bladgoud op de guirlandes dateert uit de restauratiefase van Emiel Van Averbeke.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief