Verwachte tentoonstellingen

De komende jaren organiseert het museum tal van internationale tentoonstellingen en kleinere presentaties die de veelzijdigheid van Peter Paul Rubens (1577–1640) en zijn tijdgenoten belichten. Schrijf alvast volgende tentoonstellingen in uw agenda.

Designed by Rubens

2020

Designed by Rubens besteedt aandacht aan een opmerkelijk en bijzonder interessant aspect van het oeuvre van deze briljante kunstenaar: Rubens als ontwerper van luxueuze en exclusieve kunstvoorwerpen in kostbare materialen als zilver, ivoor of brons.

Tijdens zijn verblijf in Italië ziet Rubens voor het eerste zulke objecten naar ontwerp van zijn voorbeelden Rafaël (1483-1520) en Giulio Romano (ca.1499-1546). In zijn eigen atelier in Antwerpen gaat Rubens later de artistieke uitdaging aan om de ontwerpen voor deze kostbare pronkstukken zelf op papier te zetten. De uitvoering laat hij over aan bevriende jonge, getalenteerde beeldhouwers als de Duitser Georg Petel (1601/02-1634) en Vlamingen Artus I Quellinus (1609-1668) en Lucas Faydherbe (1617-1697).

Voor het eerst worden een dertigtal ontwerpen (schilderijen, olieverfschetsen en tekeningen) en de objecten samengebracht in een fascinerende tentoonstelling. Naar aanleiding van de expositie verschijnt een wetenschappelijke publicatie, de eerste die aan dit onderwerp is gewijd.

Georg Petel, Adam en Eva, Rubenshuis Antwerpen. Foto Ans Brys.

 

Michaelina

Rubenshuis te gast in het MAS

01.06.2018 – 02.09.2018

De tentoonstelling Michaelina Wautier bewijst het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Michaelina Wautier (1614?-1689), tijdgenoot van Rubens, werkte onder meer voor aartshertog Leopold-Wilhelm, één van de belangrijkste opdrachtgevers van zijn tijd.

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich ook aan historiestukken op groot formaat – een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen. Van haar hand zijn zesentwintig werken bekend, opmerkelijk door hun uitdagende thematiek en superieure picturale techniek.

Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert ze niet alleen zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie, ze beeldt zichzelf ook af als halfnaakte bacchante en kijkt als enige de toeschouwer vrank in de ogen.

Michaelina Wautier. Baroque Girl Power is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van deze barokke kunstenares. Dit project is het resultaat van jarenlang intensief onderzoek door professor Katlijne Van der Stighelen (KU Leuven) en komt tot stand in nauwe samenwerking met het Rubenshuis (Ben van Beneden) en het Rubenianum (Bert Watteeuw). De tentoonstelling vindt plaats in het MAS onder de noemer Rubenshuis te gast in het MAS.

Bacchusstoet / Triomf van Bacchus, Kunsthistorisches Museum, Wenen.

 

Praktische info

Michaelina

Locatie: het MAS

Designed by Rubens

Rubenshuis
Wapper 9-11, B-2000 Antwerpen
tel. +32 (0)3 201 15 55
rubenshuis@stad.antwerpen.be

Openingsuren

 • 10:00 – 17:00 (tickets › 16:30)
 • Gesloten: maandag, 1 mei (Dag van de arbeid) en O.L. Heer Hemelvaart)
 • Uitzonderlijk geopend op Paasmaandag en op Pinkstermaandag

Toegangsprijzen tentoonstellingen

€ 10

Standaardtarief

€ 8

 • Tarief trade
 • Groepen vanaf 12 personen (max. 15 personen, reserveren verplicht)
 • + 65 jaar
 • 12 > 26 jaar
 • Mensen met een handicap

Gratis

 • -12 jaar
 • Antwerp citycardhouders

Groepsbezoek op maat (max. 15 personen)

 • Voor volwassenen: € 75 voor max. 15 deelnemers (excl. € 5 administratiekosten en excl. toegang tot het museum)
 • NL, EN, FR, DU

Minstens 3 weken vooraf reserveren via Visit Antwerpen:

tel.+ 32 (0)3 232 01 03
info@visit.antwerpen.be

Toegankelijkheid

Het Rubenshuis is een historisch gebouw en heeft geen lift. De tentoonstellingsruimte ligt op de eerste verdieping. Daardoor zijn ‘Designed by Rubens’ en ‘Michaelina’ niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s. De permanente collectie op het gelijkvloers kan ook bezocht worden.

Bereikbaarheid

Het Rubenshuis ligt op wandelafstand van het Centraal station Antwerpen.

Openbaar vervoer

 • Metro/tram: 3, 5, 9, 15 (Meir) / 4, 7 (Meirbrug) / 10, 11 (Sint-Katelijnevest) / 12 (Groenplaats)
 • Fiets: fietsstation Velo 23, Rubenshuis: www.velo-antwerpen.be

Parking auto

 • P-route Meir – Stadsschouwburg: parking Inno, Hopland en parking Horta, Hopland

Parking bussen

 • Autocarparking Kaai 19 (signalisatie SK 19): gratis, geen reservatie nodig. Op 10 minuten wandelafstand van het historisch centrum.

Buschauffeurs kunnen hun passagiers afzetten en ophalen op volgende halteplaatsen van het openbaar vervoer De Lijn (maximum 10 minuten). Voor bestemming (P-route) historisch centrum:

 • richting noord: halte aan Suikerrui / Steenplein
 • richting zuid: halte aan Suikerrui / Ernest Van Dijckkaai.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief