• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
Een schilderij van Rubens ligt misschien net iets boven uw budget, maar geen nood. In onze museumshop vindt u zeker een geschikt geschenk voor een Rubens fan of een mooi aandenken aan uw bezoek.
Briljant bezoek: nieuwe bruiklenen

Het verborgen meesterwerk van Titiaan

Het verborgen meesterwerk van Titiaan
Na de ‘Verborgen Van Dyck’ en ‘David Bowie’s Tintoretto’ toont het Rubenshuis opnieuw een topstuk met een spannend verleden. Portret van een dame en haar dochter’ is een werk van Rubens’ grote voorbeeld en inspiratiebron Titiaan. Over de identiteit van de vrouw en het meisje is vaak gespeculeerd dat het om Titiaans maîtresse en haar buitenechtelijke dochter gaat. Mogelijk werd de compositie na de dood van Titiaan om die reden overschilderd en omgevormd in een voorstelling van Tobias en de engel.
Hoe belandt een portret dat rond 1550 gemaakt werd door de Venetiaanse meester Titiaan in 2017 in het Rubenshuis? De geschiedenis van het schilderij is uitzonderlijk. Het werd overschilderd, kwam in handen van beroemde eigenaars en overleefde een wereldoorlog. Het feit dat het nog bestaat, is eigenlijk een mirakel.
Voor schilders als Rubens en Van Dyck was Titiaan een begrip. Zijn fabelachtige techniek en kleurgebruik waren een grote bron van inspiratie. Maar wie was Titiaan eigenlijk? Hoe zag zijn carrière eruit? En hoe invloedrijk was zijn oeuvre?
Het Rubenshuis doet steeds vaker beroep op langdurige bruiklenen uit particuliere en openbare collecties in binnen- en buitenland om de eigen collectie (tijdelijk) te verrijken. Ontdek hier alle bruiklenen.
Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert
Tijdelijke expo
Rubenshuis te gast in het MAS
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 02 september 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ pakken het Rubenshuis en het MAS uit met de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689). De expositie demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren.
Tijdelijke expo
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 02 september 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De collectie van het Rubenshuis wordt verrijkt met een tiental meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk gaat het over topstukken die het verhaal over het leven en werk van de meester versterken. Een (her)ontdekking van het Rubenshuis meer dan waard!
Nieuwbouw
In 2020 opent in het Rubenshuis het Rubens Experience Center. Een gloednieuw gebouw waarin u Rubens ‘beleeft’. En dat mag u letterlijk nemen.
Grote werken in het Rubenshuis
De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen is gestart. De bouwwerken zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens.
Oproep
Mensen die getuige waren van de reconstructie van het Rubenshuis van 1939 tot 1946? Laat het ons weten.
Beleef de portiek in de stellingen tijdens Antwerp Baroque 2018. Rubens inspires.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Het zelfportret van Rubens wordt gerestaureerd. Het meesterwerk met iconische waarde verlaat zelden zijn plaats, maar is vertrokken naar Brussel. Daar wordt het gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief