• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
Een schilderij van Rubens ligt misschien net iets boven uw budget, maar geen nood. In onze museumshop vindt u zeker een geschikt geschenk voor een Rubens fan of een mooi aandenken aan uw bezoek.
Briljant bezoek: nieuwe bruiklenen

David Bowie's Tintoretto in het Rubenshuis

Rubenshuis krijgt topstuk van David Bowie
Op donderdag 10 november 2016 vond in Londen (Sotheby’s) de veiling plaats van David Bowie’s kunstverzameling. Hoewel het popicoon bijna uitsluitend moderne kunst verzamelde, bezat hij ook een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594). Het werk van de Italiaanse meester werd gekocht door een particuliere verzamelaar, die enkele minuten na de veiling aankondigde om het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis te geven.
Rondleiding
zondag 22 oktober 2017 van 10:30 tot 12:00
Individuele bezoekers
Ontdek David Bowie's Tintoretto en andere bijzondere bruiklenen met een gegidste rondleiding.
Rondleiding
Ontdek in groep David Bowie's Tintoretto en andere bijzondere bruiklenen met een gegidste rondleiding.
Het Rubenshuis doet steeds vaker beroep op langdurige bruiklenen uit particuliere en openbare collecties in binnen- en buitenland om de eigen collectie (tijdelijk) te verrijken. Ontdek hier alle bruiklenen.
Nieuws
Foto: Rijksinstituut voor Kunsthistorische Documentatie.
Gezocht: zes schilderijen van Michaelina Wautier
Het Rubenshuis is op zoek naar zes schilderijen van Michaelina Wautier. De reeks De vijf zintuigen uit 1650 bestaat uit vijf afzonderlijke werken op doek die (bijna) allemaal gesigneerd en gedateerd zijn. Eén enkele zwart-wit afbeelding van een van de vijf schilderijen uit een veilingcatalogus van 1975 is momenteel gekend. Ook van het gesigneerde en gedateerde stilleven Guirlande met vlinder ontbreekt sinds 1985 elk spoor.
Tijdelijke expo
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 02 september 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ pakt het Rubenshuis uit met de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689). De expositie demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren.
De komende jaren organiseert het museum tal van internationale tentoonstellingen en kleinere presentaties die de veelzijdigheid van Peter Paul Rubens (1577–1640) en zijn tijdgenoten belichten.
In het najaar van 2019 opent in het Rubenshuis het Rubens Experience Center. Een gloednieuw gebouw waarin u Rubens ‘beleeft’. En dat mag u letterlijk nemen.
Collectiestuk in de kijker
Restauratie Pastorale brengt ontdekking aan het licht
Onlangs werd het schilderij ‘Pastorale in een landschap’ van Jan Wildens ingrijpend gerestaureerd. Tal van latere overschilderingen en de erg verdonkerde vernislagen werden verwijderd, lacunes geretoucheerd en het geheel opgefrist. En dat bracht een ontdekking aan het licht.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Het zelfportret van Rubens wordt gerestaureerd. Het meesterwerk met iconische waarde verlaat zelden zijn plaats, maar is vertrokken naar Brussel. Daar wordt het gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief