Michaelina

Rubenshuis te gast in het MAS

Tentoonstelling

In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ pakken het Rubenshuis en het MAS uit met de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689). De expositie demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren.
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 02 september 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Glazen plafonds zijn van alle tijden: furore maken als kunstenares in de 17de eeuw was een bijna onmogelijke taak. Hoewel Michaelina door haar buitengewoon talent niet moest onderdoen voor haar mannelijke tijdgenoten, is haar oeuvre echter in de vergetelheid geraakt.

 

Mysterieuze Michaelina

Over Michaelina Wautier zelf is bijzonder weinig geweten. Haar leven is nauwelijks gedocumenteerd. Kort na 1640 vestigde de uit Mons afkomstige kunstenares zich samen met haar oudere broer, de schilder Charles Wautier (1609-1703), in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.

 

Buitengewoon veelzijdig

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat – een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen.

Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze observeert de dagelijkse realiteit en schildert zowel ontroerende kinderhoofdjes als verbluffende karakterkoppen. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig.

 

Palet met lef

Daarnaast werkte Michaelina ook in opdracht, onder meer voor aartshertog Leopold-Wilhelm, één van de belangrijkste opdrachtgevers en kunstverzamelaars van zijn tijd. Wautier was dus geen dilettante, maar een professional die in de Brusselse adellijke kringen vertoefde en daar verschillende vooraanstaande militairen portretteerde.

Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert ze niet alleen zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. Ook zelf loopt ze mee in deze veelkleurige stoet van dronken trawanten. Ze vermomt zich als een halfnaakte menade die als enige in het gezelschap de toeschouwer trefzeker in de ogen kijkt.

 

Praktisch

Michaelina

Rubenshuis te gast in het MAS

  • Locatie: het MAS
  • 1 juni t/m 2 september 2018
  • Van 10 tot 17 uur (gesloten op maandag)
  • Prijs: € 10 / € 8 / gratis

Bestel hier uw online ticket

Groepsbezoek op maat (maximum 15 personen)

  • Voor volwassenen: € 75 voor max. 15 deelnemers (exclusief € 5 administratiekosten en exclusief toegang tot het museum)
  • NL, EN, FR, DU
  • Reserveer vanaf maart 2017 via baroque@stad.antwerpen.be.

 

Antwerp Baroque 2018

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, één van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners.

’Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met het stad en de wereld als het decorum. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren.

Meer info?

Kijk op www.antwerpenbarok2018.be

Meld je aan voor onze nieuwsbrief