Michaelina

Tentoonstelling

In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ pakt het Rubenshuis uit met de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1614–1689). De expositie demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren.
vrijdag 01 juni 2018 tot zondag 02 september 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Glazen plafonds zijn van alle tijden: furore maken als kunstenares in de 17de eeuw was een bijna onmogelijke taak. Hoewel Michaelina door haar buitengewoon talent niet moest onderdoen voor haar mannelijke tijdgenoten, is haar oeuvre echter in de vergetelheid geraakt.

 

Mysterieuze Michaelina

Over Michaelina Wautier zelf is bijzonder weinig geweten. Haar leven is nauwelijks gedocumenteerd. Kort na 1640 vestigde de uit Mons afkomstige kunstenares zich samen met haar oudere broer, de schilder Charles Wautier (1609-1703), in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.

 

Buitengewoon veelzijdig

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat – een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen.

Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze observeert de dagelijkse realiteit en schildert zowel ontroerende kinderhoofdjes als verbluffende karakterkoppen. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig.

 

Palet met lef

Daarnaast werkte Michaelina ook in opdracht, onder meer voor aartshertog Leopold-Wilhelm, één van de belangrijkste opdrachtgevers en kunstverzamelaars van zijn tijd. Wautier was dus geen dilettante, maar een professional die in de Brusselse adellijke kringen vertoefde en daar verschillende vooraanstaande militairen portretteerde.

Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus (Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert ze niet alleen zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. Ook zelf loopt ze mee in deze veelkleurige stoet van dronken trawanten. Ze vermomt zich als een halfnaakte menade die als enige in het gezelschap de toeschouwer trefzeker in de ogen kijkt.

 

Praktisch

Michaelina

  • 1 juni t/m 2 september 2018
  • Van 10 tot 17 uur (gesloten op maandag)
  • Prijs: € 10 / € 8 / gratis
  • Reserveer uw ticket vanaf het najaar 2017

Groepsbezoek op maat (maximum 15 personen)

  • Voor volwassenen: € 75 voor max. 15 deelnemers (exclusief € 5 administratiekosten en exclusief toegang tot het museum)
  • NL, EN, FR, DU
  • Reserveer vanaf maart 2017 via baroque@stad.antwerpen.be.

 

Antwerp Baroque 2018

“Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert” brengt in 2018 hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Rubens verpersoonlijkt de barok en is tot vandaag een belangrijke bron van inspiratie. Antwerp Baroque 2018 vertelt met bijzondere tentoonstellingen en unieke evenementen een verhaal over barok, vroeger en nu. “Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert” is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen.

Meer info?

Kijk op www.visitantwerpen.be/barok

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief