• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
In de kijker
Rubens after work
vrijdag 08 februari 2019 van 17:30 tot 18:00
Individuele bezoekers Uitverkocht
De Kindermoord in Bethlehem, één van de bekendste schilderijen uit het oeuvre van Rubens, is uitzonderlijk te zien in het Rubenshuis tot en met 3 maart 2019. Museumdirecteur Ben van Beneden legt uit waarom deze vroege Rubens een meesterwerk is.
Exclusief
Met de apostelkop van Mattheüs toont het Rubenshuis een vroeg topstuk van Anthony van Dyck, Rubens’ meest getalenteerde leerling. De Koning Boudewijnstichting geeft het werk in permanent bruikleen. Het is de enige compositie van de bekende Böhlerreeks die in een Belgische publieke collectie te zien is.
Exclusief
Nog t/m 3 maart 2019
De Kindermoord in Bethlehem, een vroeg meesterwerk van Rubens en de duurste Rubens ooit, is vanaf 26 september uitzonderlijk te zien in het Rubenshuis. Speciaal voor het barokjaar leent the Art Gallery of Ontario (AGO) het topstuk uit.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn collega’s en tijdgenoten. En er zijn ook werken in bruikleen, recente aanwinsten van het museum en de laatste updates over werken in restauratie.
Grote werken in het Rubenshuis
Update
Van 21 januari t/m 22 februari 2019
Door werkzaamheden zijn de tuin en binnenkoer tijdelijk niet toegankelijk. Bezoekers betalen in die periode het reductietarief van € 8 (€6 voor bezoekers die recht hebben op vermindering).
Dossier
Start: 18 september 2017 - Einde: begin 2019
De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen loopt ten einde. De bouwwerken zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens. Lees hier meer.
Nieuwbouw
Ruimtelijk uitvoeringsplan Rubenssite
De stad plant de bouw van een volwaardig onthaal en een hedendaags belevingscentrum op de Rubenssite: het Rubenshuis, de Rubenstuin met de onbebouwde grond ter hoogte van Hopland 13, het Rubenianum en het Kolveniershof.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Podcast
In samenwerking met Klara
Het stadsfestival Antwerpen Barok 2018 gaat op zoek naar de erfenis van Peter Paul Rubens en zijn impact op andere kunstenaars. Een mooie aanleiding voor een podcast. Sara Debroey, redacteur Cultuur Klara bij VRT, neemt u mee op een tocht door het leven van één van de grootste kunstenaars aller tijden.

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief