• Het Rubenshuis in een notendop

    “Welkom in mijn huis!” Peter Paul Rubens, briljant en veelzijdig kunstenaar, nodigt u uit in zijn stadspaleis.
Plan uw bezoek
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.
De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn collega’s en tijdgenoten. En er zijn ook werken in bruikleen, recente aanwinsten van het museum en de laatste updates over werken in restauratie.
Grote werken in het Rubenshuis
Update
Update 4 februari 2019
Stipt om 5 uur 's morgens startte een spectaculaire karwei op de Wapper. Een reusachtige kraan takelde op een paar uur tijd 30 ton aan materiaal over de 12 meter hoge gevel van het Rubenshuis. Het gaat om de onderdelen van de glazen overkapping van de portiek.
Update
Van 21 januari t/m 28 maart 2019
Door werkzaamheden zijn de tuin en binnenkoer tijdelijk niet toegankelijk. Bezoekers betalen in die periode het reductietarief van € 8 (€6 voor bezoekers die recht hebben op vermindering).
Update
Update 23 januari 2019
De werken aan de portiek en het tuinpaviljoen naderen stilaan hun voltooiing. Hier leest u meer over de voortgang van het restauratieproces.
Dossier
Start: 18 september 2017 - Einde: begin 2019
De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen loopt ten einde. De bouwwerken zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens. Lees hier meer.
Nieuwbouw
Ruimtelijk uitvoeringsplan Rubenssite
De stad plant de bouw van een volwaardig onthaal en een hedendaags belevingscentrum op de Rubenssite: het Rubenshuis, de Rubenstuin met de onbebouwde grond ter hoogte van Hopland 13, het Rubenianum en het Kolveniershof.
Over Rubens
Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.
Peter Paul Rubens en Antwerpen. De meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar is de wereldschilder nog steeds nadrukkelijk in de stad aanwezig.
Podcast
In samenwerking met Klara
Het stadsfestival Antwerpen Barok 2018 gaat op zoek naar de erfenis van Peter Paul Rubens en zijn impact op andere kunstenaars. Een mooie aanleiding voor een podcast. Sara Debroey, redacteur Cultuur Klara bij VRT, neemt u mee op een tocht door het leven van één van de grootste kunstenaars aller tijden.

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief