Organisatie

Net als Rubens zelf, heeft het Rubenshuis een gedreven missie en visie voor ogen. 

Organisatie
𝓲

Contrast als basis

Het Rubenshuis is meer dan een museum. Want Rubens was meer dan een schilder. Daarom koesteren we zijn wereld. In het commerciële hart van het hedendaagse Antwerpen en tegelijk op de grondlaag van Rubens’ verleden. Dat contrast geeft kleur aan onze ambities. 

Onze visie

Het Rubenshuis is het kloppende hart van Rubens’ dynamische universum. Zijn kunst is te bewonderen in musea over de hele wereld, maar nergens voel je hem beter dan hier. De plek waar hij werkte, maar ook leefde. En de ups and downs van het leven onderging. Net als ieder van ons vandaag. Die herkenbaarheid is onze verbinding met zijn veelzijdige persoonlijkheid. En een spiegel voor de onze. Het zet elke bezoeker van het Rubenshuis automatisch aan om op zoek te gaan naar de contrasten bij zichzelf en anderen: grootsheid én intimiteit, wellust én soberheid, dynamiek én verstilling, speelsheid én dramatiek en eenheid én diversiteit. Eerst ontmoet je Rubens, daarna kruip je onder zijn huid en uiteindelijk herken je misschien een stukje Rubens in jezelf. 

Onze missie

Rubens was even geleerd als gulzig. Hij verbond moeiteloos zijn hoofd met zijn hart en had een grenzeloze lust for life. Het zorgde voor vuurwerk op en naast het doek. Precies het effect dat het Rubenshuis wil creëren bij de bezoeker. Hier verbinden Rubens en zijn huisgenoten toen met nu en zichzelf met ons, de 21ste-eeuwse gast. Waardoor het ook knettert in ons hoofd en hart. Door de ultieme confrontatie met de kunstenaar én de man van vlees en bloed zien we een totaal andere Rubens. Naast de bestaande bewondering is er nu ook plaats voor herkenbaarheid en begrip. Niet enkel tijdens het bezoek aan deze magische plek, maar bij elke toekomstige ontmoeting.  

Onze waarden

Wij zijn genereus en zorgvuldig (hoofd), uitnodigend en intiem (armen, lichaam) en passioneel en solide (hart). 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten van het Rubenshuis? Abonneer je op de nieuwsbrief.
Inschrijven