Rubensdocumentatie
Een buitengewone deelcollectie. Deze uitgebreide Rubensdocumentatie vormt het vertrekpunt van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard.
Omvangrijk en uniek verzamelwerk
Noem een werk van Rubens en je vindt er ongetwijfeld informatie rond in onze Rubensdocumentatie. Die is ontstaan door een schenking van Ludwig Burchard himself, de grondlegger van het meest complete onderzoek én verzamelwerk rond het oeuvre van Peter Paul Rubens tot nu toe. Al had die wel één voorwaarde: de documentatiedozen mochten het publieke daglicht niet zien vooraleer de publicatie van het bijhorende thema van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard rond was. Of beter gezegd: is. De publicatie van dit immense onderzoek is nog steeds niet finaal. Een overzicht van de gepubliceerde delen vind je hier.
Opbouw collectie
De collectie omvat zo’n 70 strekkende meter aan materiaal. Al stuiten onderzoekers ook vandaag nog op nieuwe documenten en interessante toevoegingen. Die vormen dan ook de basis voor de updates in het online Corpus. Analoge en digitale bronnen ondersteunen elkaar in het onderzoeksproces.
Voor de structuur van de indrukwekkende documentatie keek het Rubenshuis naar Buchards eigen ordening, die op zijn beurt gebaseerd is op het monografische werk van Max Rooses, L’oeuvre de P.P. Rubens (1886-1892). Een overzichtelijke thematische ordening van onder andere portretten, stillevens, dierenstudies, landschappen en jachttaferelen.
Zelf raadplegen?
De Rubensdocumentatie raadpleeg je op aanvraag. Dat doe je via de online bibliotheekcatalogus. Je vermeldt het kunstwerk of het thema dat je wil doorzoeken, al dan niet met LB-nummer of het bijhorende nummer uit het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard. Rubensdocumentatie met betrekking tot Corpusdelen die nog moeten verschijnen, kan je alleen inkijken na een gemotiveerd verzoek.